Ευρώπη Κρίση γνώση ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Η τραπεζική ενοποίηση αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση

Ευρώπη Κρίση γνώση ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Η τραπεζική ενοποίηση αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση

ΕΠΙΠΛΑ ΕΠΙΠΛΟ ΒΟΛΟΣ «Η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας -και των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων- στις διεθνείς αγορές, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη……

Η τραπεζική ενοποίηση αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Μίχαλος: Ανάγκη να σπάσει ο κρίκος μεταξύ τραπεζικών και δημοσιονομικών κρίσεων

«Η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας -και των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων- στις διεθνείς αγορές, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρωπαϊκό νότο και ολόκληρη την ευρωζώνη, απαιτείται να προχωρήσει τάχιστα η τραπεζική ενοποίηση».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο των προέδρων του Παγκόσμιου Δικτύου Γερμανικών Επιμελητηρίων με τίτλο «Ευρωπαϊκά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια: Ένα ισχυρό δίκτυο για τις ΜμΕ, την ανταγωνιστικότητα και την εκπαίδευση», που πραγματοποιείται σήμερα στο Μιλάνο.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, τόνισε, ότι «τα παιχνίδια με την τραπεζική πίστη, που κορυφώθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, βλάπτουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και συνολικά της ευρωζώνης.

Υπάρχει, ΟΙΚΙΑΚΑ ΕΠΙΠΛΑ ΣΙΑΡΡΑΣ πράγματι, ανάγκη να σπάσει ο κρίκος μεταξύ τραπεζικών και δημοσιονομικών κρίσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιχειρηθεί σε βάρος της σταθερότητας και της αξιοπιστίας των τραπεζικών συστημάτων.

Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξουν ταχύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης μέσα από ένα σύστημα κοινής εποπτείας των τραπεζών, ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης αφερέγγυων τραπεζών και βεβαίως ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, ότι η επιβίωση, η συνοχή και η ανάπτυξη της ευρωζώνης απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Αποφάσεις με γνώμονα ένα κοινό και μακρόπνοο όραμα. Και όχι με βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες», επεσήμανε ο Κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές θα αλλάξει η πολιτική της ΕΕ που ευθύνεται εν πολλοίς για την διατήρηση της κρίσης..

«Η οικονομική κρίση, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, έχει αναδείξει ένα ευρύτερο ζήτημα συνοχής και αλληλεγγύης, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ναι, η ευρωζώνη βρέθηκε σε δύσκολη θέση εξαιτίας των δομικών αδυναμιών που συνόδευσαν το σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης. Κι αυτές πρέπει να διορθωθούν.

Το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί η ευρωπαϊκή ιδέα οφείλεται στην ανάδυση μιας διχαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής, από όλες τις πλευρές. Μιας ρητορικής που στηρίχθηκε σε προσβλητικά στερεότυπα και στην αναζήτηση εξωτερικών ενόχων και εχθρών. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, όχι μόνο επιδείνωσαν την κρίση, αλλά δημιούργησαν το έδαφος για την ενίσχυση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων σε όλη την ευρώπη.

Σήμερα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές για τη συγκρότηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού, είναι ανάγκη να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αποκατάσταση ενός ενωτικού κλίματος. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική κρίση να μετατραπεί σε όχημα για την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος. Να μη γίνει αφορμή για να ξεχαστούν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι σήμερα η ευρώπη έχει ανάγκη από ισχυρές φωνές – τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο – υπέρ της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης και της συνένωσης δυνάμεων».

Αναφερόμενος στο ρόλο των Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ τόνισε:

«Η κρίση που βιώνουμε οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγής, τόσο για τις οικονομίες των χωρών μας, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις μας. Διανύουμε μια εποχή στην οποία στοιχεία όπως η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η προσαρμοστικότητα αποτελούν προϋποθέσεις όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και επιβίωσης.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, ο θεσμός των Επιμελητηρίων μπορεί και πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή.

Τα δίκτυα των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων διαθέτουν το μοναδικό πλεονέκτημα να συνδυάζουν την τοπική γνώση – σε επίπεδο περιφέρειας ή ακόμα και νομού – με τη δυνατότητα για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράση με τη μορφή παρ αγωγής και διάχυσης της γνώσης, με τη μορφή της δικτύωσης, της ανάπτυξης προτάσεων, της διεκδίκησης και της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Πιστεύω ότι αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Σήμερα – περισσότερο από ποτέ – απαιτείται ισόρροπη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου. Όχι μόνο γιατί οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης, αλλά και γιατί η μάχη που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην ύφεση, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα μαθήματα στο σύνολο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας.

Η ανεργία επηρεάζει σήμερα περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια νέους στην ευρώπη. Η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς τα πρωτεία, με την ανεργία στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών να αγγίζει το 59%.

Το σύστημα της διπλής επαγγελματικής κατάρτισης, όπως έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, μπορεί πράγματι να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με το συνδυασμό της πρακτικής εξάσκησης σε επιχειρήσεις και της θεωρητικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζει καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους, συμβάλει στη μείωση των ποσοστών ανεργίας και ταυτόχρονα ενισχύει τις επιχειρήσεις. Η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί βιώσιμες δομές και κυρίως συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου. Η Πολιτεία από την πλευρά της να δημιουργήσει τις δομές θεωρητικής κατάρτισης και η αγορά να παραχωρήσει θέσεις πρακτικής εξάσκησης.

Τα Επιμελητήρια μπορούν, βεβαίως, να έχουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό – με μεταφορά εμπειρίας, τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών κτλ. Τα παραδείγματα διασυνοριακών συνεργασιών είναι αρκετά για να αναδείξουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και το τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια.

Εμείς, ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους εταίρους μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αίσθηση από την παραδοχή της διοίκησης του ΙΚΑ ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων – Κατόπιν εορτής, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανέλεγχο και αποκατάσταση των αδικιών

Σε μειώσεις συντάξεων και παροχών θα οδηγηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ λόγω της υστέρησης εσόδων, της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κύρια σύνταξη θα υποστεί μείωση 10%, η επικουρική 30%, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ) εξήγγειλαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπ Τεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα 600 συναδέλφων τους.

«Δεν περισσεύει κανένας, αν αποχωρήσουν κι άλλοι υπάλληλοι» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θα κάνουν διπλάσιο χρόνο να εκδοθούν οι κύριες συντάξεις. Ήδη, η καθυστέρηση φτάνει τους 15 μήνες, ενώ σε κάποια υποκαταστήματα της περιφέρειας, όπως της Χαλκίδας, φτάνουν τους 24».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Κάτι το οποίο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

«Κούρεψαν» κατά λάθος χιλιάδες συντάξεις

Εν τω μεταξύ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΟΥ αίσθηση προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας του ΙΚΑ, ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών έγινε μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος απέσ ΤΕΙλε χθες σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές, επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πλέον, κατόπιν… εορτής, το ΙΚΑ προχωρά σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες, όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5

και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.

«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω

αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη

μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου

λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η

ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το “μαζί τα

φάγαμε”. Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να

πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους

ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα

είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν

θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.

Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το

10%, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΩΝ μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε

ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο

Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν “ελάτε να πάμε

μπρος”. Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να

διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν

επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν

με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και

έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον

γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ

του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο

Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι

είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:

Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά και με τους υπόλοιπους οργανισμούς, φορείς και κόμματα που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω εκλογές, που δεν είναι εθνικές εκλογές για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο ψηφοφόρος δεν ενδιαφέρεται για τα κόμματα, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα να αναπτυχθεί. Λίγο το βουλώσανε και είδατε πώς αναπτύχθηκε ο τουρισμός! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».

Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ

source: http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/588022/i-trapeziki-enopoiisi-anagaia-proupothesi-gia-tin-exodo-apo-tin-krisi-/
ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *