καινοτομία Σλοβενία Σαμαράς ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Κυβέρνηση: Όχι σε οριζόντια μέτρα – Ναι σε διαρθρωτικά!

καινοτομία Σλοβενία Σαμαράς ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Κυβέρνηση: Όχι σε οριζόντια μέτρα – Ναι σε διαρθρωτικά!

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ «Δεν είμαστε σε πόλεμο επιπλα βολος με την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΩΝ τρόικα. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ Είμαστε σε ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΒΟΛΟΣ διαπραγμάτευση!». Αυτό τόνισε κορυφαία κυβερνητική πηγή, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.”

Κυβέρνηση: Όχι σε οριζόντια μέτρα – Ναι σε διαρθρωτικά! ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ

Η ίδια πηγή σημείωσε, ότι η κυβέρνηση τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων και όχι των διαρθρωτικών αλλαγών. «Διαρθρωτικά μέτρα θα παίρναμε και μόνοι μας για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η τρόικα. Το να βάλουμε οροφή στις δαπάνες των ΔΕΚΟ και να σταματήσουμε τα διοικητικά συμβούλια από τα παράλογα έξοδα είναι διαρθρωτικά μέτρα. Όπως και το ενιαίο μισθολόγιο είναι διαρθρωτικό μέτρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πρόκειται το επόμενο διάστημα να έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα δύο βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής: το μεταναστευτικό και της ψηφιακή οικονομία.

Φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλει μία κοινή αντιμετώπιση, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Τα κύματα παράνομων μεταναστών αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την ευρώπη», τόνισε ο Α. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες της ΕΕ και επιμερισμού του κόστους φύλαξης των συνόρων.

Όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ευρώπη έχει αναβαθμιστεί. Σε αυτό συνέβαλαν τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των χωρών της νότιας ευρώπης, σημείωσε ο Α. Σαμαράς. Όπως ανέφερε, μια ομάδα χωρών που θίγονται άμεσα από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Γαλλία, συνεργάστηκαν και πέτυχαν σημαντικές αναφορές στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στα νοτιοανατολικά σύνορα της ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterenean Task Force), η οποία έχει ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή η Ομάδα Δράσης, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Παρεμβαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαχωρισμού όσων δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, όπως π.χ. όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

Όπως σημείωσε, το 90% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν δικαιούνται και δεν ζητούν άσυλο. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, την ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τους παράνομους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών κατ αγωγής τους, τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης. «Δεν μπορεί η ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες για τα προϊόντα τους, τη στιγμή που αρνούνται να δεχτούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες. Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε τον «εγκληματικό χαρακτήρα των δουλεμπόρων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών», λέγοντας ότι η ευρώπη έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες γι’ αυτούς.

Τόνισε δε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ώστε εκτός από τη διάσωση των λαθρομεταναστών να προλαμβάνεται η παράνομη διακίνησή τους. Σε ό,τι αφορά, εξ άλλου, το ζήτημα της λεγόμενης «ψηφιακής οικονομίας», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τόνωση της καινοτομίας και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου σημαντικές ξένες επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτυχημένη δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας. Τέλος επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα στα ζητήματα της ηλεκτρονικής δια κυβέρνησης, σε μία σειρά οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα. «Δεν είναι σχέδια στα χαρτιά», ανέφερε και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στην τόνωση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παραγωγή τροφίμων, η φαρμακευτική βιομηχανία κ.α.

<iframe src="//www. YouTube.com/embed/EUlp3KZpl74″ frameborder=”0″ width=”420″ height=”315″ allowfullscreen=”true”>

Ολόκληρες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

«Όπως γνωρίζετε, το βασικό αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν η ψηφιακή οικονομία. Δηλαδή, η μοντέρνα τεχνολογία που πρέπει να είναι στην υπηρεσία μίας σύγχρονης οικονομίας. Ένας τομέας με τεράστια σημασία και θα έλεγα, με συμβολή καθοριστική στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία μας. Αυτό είναι το ζητούμενο και για την ευρώπη. Είναι το ζητούμενο για την ευρώπη για να έχει μία ηγετική θέση στον κόσμο.

Τόνισα την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουμε στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας για να αναδείξουμε τη δυναμική και την προστιθέμενη αξία που μπορούμε να αποδώσουμε σε τομείς παραγωγικούς σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα παραδείγματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε επενδύσεις που γίνονται από ξένους κολοσσούς, σε ελληνικές εταιρείες που πρωτοάρχισαν να εμφανίζονται, σε εταιρείες που ονομάζονται συνήθως στη γρήγορη γλώσσα της τεχνολογίας «startups». Από επενδύσεις, λοιπόν, όπως είναι εκείνη της Citrix, η οποία αγόρασε μία ελληνική bytemobile. Η Samsung η οποία αγόρασε μία ελληνική nanoradio. Άλλες πολυεθνικές οι οποίες τοποθετήθηκαν επενδυτικά σε μικρές, ελληνικές startup εταιρείες εδώ.

Αυτά τι αποδεικνύουν; Αποδεικνύουν ότι υπάρχει ταλέντο επιστημονικό, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, με δημιουργικότητα που δείχνουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα από τέτοια νέα παιδιά να κάνουν νέες επιχειρήσεις μόνοι τους, οι οποίες επιχειρήσεις προκαλούν το ενδιαφέρον ξένων – επαναλαμβάνω τη λέξη – κολοσσών.

Ακόμα, αναφέρθηκα σε επενδυτικές συμφωνίες που έγιναν, ήδη, στην Ελλάδα από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η αμερικανική Hewlett Packard, η κινέζική ΖΤΕ οι οποίες επέλεξαν τη χώρα μας, προκειμένου να διακινήσουν, να συντηρήσουν και να επισκευάσουν τα δικά τους τα προϊόντα στη δική μας τη χώρα.

Παράλληλα, μίλησα στους ομολόγους μου για την πρόοδο της Ελλάδας σε ζητήματα ηλεκτρονικής δια κυβέρνησης και τεχνολογίας επικοινωνιών, με αντίστοιχα συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως το Taxisnet ή το syzefxis. Ή τα προγράμματα τα rural networks που θα επιτρέψουν στον Έλληνα αγρότη να μπει και να αναπτύξει τις δικές του τις δουλειές, μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η καινούργια αυτή τεχνολογία. Και όλα αυτά δεν είναι σχέδια, δεν είναι στα χαρτιά. Έχουν ήδη γίνει, έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά.

Γιατί τα είπα όλα αυτά; Τα είπα όλα αυτά στους ξένους, γιατί θέλω να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, είμαι αποφασισμένος η τεχνολογία και η καινοτομία να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό. Με ιδιαίτερη έμφαση, όχι μόνο στους νέους τομείς που μπορούν να αναδειχθούν, αλλά και στο πάντρεμα, στις συνέργιες που μπορεί να δημιουργήσει η καινοτομία με παραδοσιακά ισχυρούς τομείς, όπου εμείς έχουμε εθνικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, ο πολιτισμός. Ακριβώς αυτή η καινοτομία και η εξωστρέφεια μπορούν να αναδείξουν αυτήν την επιχειρηματικότητα ως ατμομηχανή και ως ραχοκοκαλιά για την αναπτυξιακή αναγέννηση του τόπου.

Και «στρατιώτες» σε αυτήν την αναγέννηση θα είναι κυρίως νέα παιδιά επιχειρηματίες. Και βασική μας επιδίωξη είναι να κάνουμε την Ελλάδα έναν εξωστρεφή, περιφερειακό κόμβο καινοτομίας. Αυτά που λέμε τα HUB. Κόμβο καινοτομίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας σε τομείς, όπως είναι η τεχνολογία, η ενέργεια, η επικοινωνία, η φαρμακευτική βιομηχανία, οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες, οι μεταφορές, η έρευνα, η ανάπτυξη.

Η δημιουργία μίας ενιαίας, λοιπόν, ευρωπαϊκής, ψηφιακής αγοράς που τώρα είναι κατακερματισμένη σε διάφορες και σε διαφορετικές εθνικές αγορές, είναι καίριας σημασίας, ώστε η Ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας για το διαδίκτυο. Αυτό ξεκίνησε με την τωρινή Σύνοδο Κορυφής και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς και σίγουρα η Ελληνική Προεδρία, που αρχίζει τον ερχόμενο Ιανουάριο όπως ξέρετε, θα δώσει ώθηση μεγάλη, αποφασιστική στην Ευρωπαϊκή ατζέντα της ψηφιακής οικονομίας.

Αυτά ως προς το πρώτο κεφάλαιο. Έρχομαι τώρα στην μεταναστευτική ατζέντα.

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αναδείχτηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό ανεβαίνει τόσο ψηλά στην Ημερήσια Διάταξη και αρχίζει, πλέον, να αντιμετωπίζεται σε όλες του τις διαστάσεις.

Και ακόμα, είναι σημαντικό ότι, το περιεχόμενο και η διατύπωση των συμπερασμάτων άλλαξε σημαντικότατα τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια προετοιμασίας της Συνόδου. Και άλλαξε ακόμα περισσότερο και σήμερα. Μέρος, μάλιστα, του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Τύπου παρατήρησε ότι τα τελευταία 24ωρα η έμφαση της Συνόδου μετατοπίστηκε από την αρχική ατζέντα της ψηφιακής οικονομίας στα μεταναστευτικά προβλήματα.

Σε αυτό το πολιτικό γεγονός, συνέβαλαν, ασφαλώς, τα δραματικά γεγονότα της Λαμπεντούζα πριν λίγες εβδομάδες, όπου εκατοντάδες μετανάστες, όπως ξέρετε, έχασαν τη ζωή τους. Όμως, στην ανάδειξή τους, συνέβαλε, επίσης και η στενή συνεργασία που ξεκίνησε από τις χώρες του Νότου, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος που άμεσα θίγονται από το πρόβλημα. Και στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πριν λίγες ημέρες οι Πρωθυπουργοί από αυτές τις χώρες. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες βρήκαμε την άμεση στήριξη από άλλες 5, τουλάχιστον, ευρωπαϊκές χώρες, μιλάω για την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Κροατία, οι οποίες αμέσως συντάχθηκαν με μία κοινή τοποθέτηση που κάναμε οι 3 χώρες και σήμερα, αυτή η τοποθέτηση βρήκε τη σύμφωνη, θα έλεγα, συμπαράταξη, συμ παράσταση όλων των Αρχηγών των αντιπροσωπειών, των Προέδρων και των Πρωθυπουργών.

Σε αυτή τη συζήτηση είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα εξής:

Πρώτον, το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου. Αφορά όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, αφού οι περισσότεροι από όσους παράνομα εισέρχονται στον Ευρωπαϊκό Νότο, προσπαθούν να περάσουν στη συνέχεια στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας ευρώπης. Συνεπώς, εμείς φυλάμε, τους είπα, τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Και αυτό επιβάλλει κάτι που ως τώρα έλειπε: μία κοινή αντιμετώπιση, μία κοινή ευθύνη και έναν επιμερισμό του κόστους του να φυλάει κανείς τα σύνορα.

Δεύτερον, ότι τα κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη Νότια ευρώπη άμεσα, αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης και για ολόκληρη την ευρώπη. Αντί, λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα να σταθεροποιεί την περιφέρειά της, έχει συμβεί το εξής αντίθετο και οξύμωρο: Η περιφέρεια να εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την ευρώπη.

Τρίτον, τους είπα ότι η ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνον όταν κάποιος χάσει τη ζωή του, όταν άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ανθρωπιστική καταστροφή υπάρχει κι όταν οι παράνομοι φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές και στη συνέχεια δεν έχουν πού να πάνε. Δεν μπορούν να δουλέψουν εκεί, δεν μπορούν να μείνουν εκεί, δεν μπορούν να μεταβούν στα βόρεια και δε θέλουν και να γυρίσουν πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες, δεν έχουν παρελθόν, δεν έχουν παρόν, δεν έχουν μέλλον, δεν έχουν καμιά προοπτική. Κι αυτό το θεωρώ ότι είναι μια τεράστια συνεχής, μεγάλη, ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία συνήθως δε γίνεται λόγος. Πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα, για να ανοίξει ο πολύς κόσμος τα μάτια του.

Τέταρτον, τους είπα ότι πρέπει να διαχωριστούν, εκείνοι οι οποίοι δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο από τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες. Άσυλο δικαιούνται αναμφίβολα όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή από διαλυμένες χώρες. Αλλά δεν πρόκειται μόνο ούτε κυρίως για τέτοιες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα αλλού είναι διαφορετικό αυτό το ποσοστό που θα σας πω. Αλλά στην Ελλάδα το 90% των παράνομων μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που έχουν πόλεμο, δε δικαιούνται άσυλο και δε ζητούν συνήθως καν άσυλο.

Πέμπτον, τους είπα ότι είναι απαραίτητο η ευρώπη να χαράξει μια συνολική στρατηγική που θα περιέχει πέντε βασικά στοιχεία: την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών κατ αγωγής τους, αφού οι περισσότεροι δε διαθέτουν καν ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν έρχονται. Το να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο όσοι μετανάστες δικαιούνται άσυλο ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ανάλογα με διάφορα κριτήρια: πληθυσμός, κατά κεφαλήν εισόδημα κ.λ.π. Το να προωθήσει η ευρώπη, με όλο της το πολιτικό βάρος το μεγάλο, της πολιτικής της επαναπροώθησής τους στις χώρες από τις οποίες ήρθαν. Δηλαδή τον επαναπατρισμό τους. Επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Δεν μπορεί –τους είπα σήμερα- η ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες, παραδείγματος χάριν για τα προϊόντα τους, όταν αυτές οι χώρες αρνούνται να δεχθούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην ευρώπη και είναι παγιδευμένοι στην ευρώπη.

Δηλαδή δεν μπορεί η ευρώπη να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε τρίτες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες επαναπροώθησης ή το χειρότερο που έχουν υπογράψει συμφωνίες επαναπροώθησης και απλά αρνούνται να τις εφαρμόσουν. Κι όλοι ξέρουν ποιες χώρες είναι αυτές, κυρίως. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η ευρώπη έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και ότι μέχρι τώρα δεν το έκανε. Στο εξής αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θέλω να σας πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία (δεν είπε κανείς εναντίον αυτού), αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είχαν αυτή την άποψη.

Έκτον, ανέφερα ότι πρέπει να υπογραμμιστεί και κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο εγκληματικός χαρακτήρας, ο χαρακτήρας δηλαδή των δουλέμπορων που διακινούν αυτά τα καραβάνια των παράνομων.

Με τέτοιο τρόπο που να καταστήσει πιο υπεύθυνες τις χώρες που τους επιτρέπουν να περνούν από την επικρά ΤΕΙά τους. Και η υποχρέωση της ευρώπης να έχει τη δυνατότητα παροχής μεταξύ μας πληροφοριών γι’ αυτούς τους δουλέμπορους. Προχθές, και το ανέφερα, στη Μεθώνη, στα δικά μου τα μέρη, παρουσιάστηκε ένα πλοιάριο με περίπου 150 άτομα και αποδείχτηκε ότι είχαν δώσει 4.000 δολάρια το κεφάλι, για να τους πάνε εκεί. Δηλαδή το βιός ολόκληρων οικογενειών για τις χώρες απ’ όπου προέρχονται αυτοί.

Δηλαδή ένας δουλέμπορος έβγαλε σε δυο ώρες μέσα, τρεις ώρες μέσα, μισό εκατομμύριο. 500.000 δολάρια. Υπάρχει πληροφόρηση; Δεν τον είδε κανείς; Δεν τον ξέρει κανείς; Δεν έχει ακούσει κανείς τίποτα; Την ώρα που έφευγε αυτό το καράβι, το αμαρτωλό, δεν το είδε κανείς; Και έχουμε την πιο σύγχρονη τεχνολογία από την άλλη πλευρά;

Τους είπα τελικά, έβδομο, ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της ευρώπης, ώστε εκτός από τη διάσωση των ανθρώπινων ψυχών, να υπάρχει και η αποθάρρυνση της παράνομης διακίνησής τους. Θα σας πω ένα παράδειγμα, έξω από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, στη Δυτική Αφρική, υπάρχει μια επιτήρηση τέτοια από ισπανικά πλοιάρια και με τη βοήθεια της Frontex, η οποία με το που πάει να βγει ένα από αυτά τα καράβια με τους δυστυχισμένους, προλαβαίνει, το σταματάει, πριν αυτοί περάσουν στη θύελλα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, βεβαίως, το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν έχει γίνει για ευρύτερα την περιοχή.

Το κλίμα, λοιπόν, αλλάζει. Θεωρώ πολυσήμαντη τη σημερινή ημέρα. Ήδη δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο. Αυτό δημιουργήθηκε τώρα. Mediterranean Task force λέγεται, η οποία ήδη συνεδρίασε.

Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά τόσο γρήγορα. Και αποφάσισε μάλιστα να ζητήσει, για παράδειγμα σας το λέω, την εφαρμογή του διμερούς Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και τη στενότερη συνεργασία των τουρκικών αρχών για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης μετακίνησης των μεταναστών.

Επιπλέον, αυτή η ομάδα δράσης με εντολή τώρα του συμβουλίου δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δυο μήνες να έχει ολοκληρώσει όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε θέματα που αφορούν την καλύτερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Και η τελική, μάλιστα, απόφαση του σημερινού συμβουλίου κάνει αναφορά, για πρώτη φορά, και στα νοτιοανατολικά σύνορα της ευρώπης, όπου θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση και προσπάθεια. Ουσιαστικά καλεί, βεβαίως την Ελλάδα, Βουλγαρία και ολόκληρα τα Βαλκάνια. Υπάρχει άμεση κινητοποίηση από πολλές χώρες. Θα σας πω ένα παράδειγμα: ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία θα βάλει, θα διαθέσει αμέσως ένα αεροσκάφος για τις επιχειρήσεις της Frontex. Επομένως, με την απόφαση ότι αποφάσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα θα λαμβάνονται από την Task Force προς έγκριση άμεσα στη Σύνοδο Κορυφής της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρχουν τέτοιες συνέχειες σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Και βέβαια, υπογράμμισα ότι όλα αυτά μας ενώνουν ως ευρώπη, δεν μας διχάζουν ως ευρώπη.

Θέλω να προσθέσω τελειώνοντας ότι άλλαξε ολόκληρο πλέον το πλαίσιο της συζήτησης για το μεταναστευτικό στην ευρώπη. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία, ας το πω έτσι, και ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που τελευταία, όπως ξέρετε, συνεργαστήκαμε πάνω σε αυτό. Και η Ελληνική Προεδρία αλλά και η μεθεπόμενη της Ιταλίας, γιατί σας έχω πει ότι μαζί με την Ιταλία θα υπάρχει μια συνέχεια, ένα πάντρεμα, μια συνέργεια σε αυτό το θέμα. Θα δώσουμε ιδιαίτερη ώθηση για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στα μεταναστευτικά. Κι αυτό είναι βαθιά μου πίστη ότι θα βοηθήσει, ότι θα σπρώξει, θα κινητοποιήσει την ανάγκη αυτή για ενότητα, για σταθερότητα, για συνοχή και για Ασφάλεια στην ευρώπη.

Θέλω, τέλος, να σας πω ότι συζητήθηκαν ακόμα ορισμένα άλλα σημαντικά θέματα για τα οποία σας έχω μιλήσει και προηγουμένως. Απλώς έγινε μια περαιτέρω συζήτηση: ανεργία νέων, ανεύρεση τρόπων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ξέρετε, αυτές αποτελούν το βασικό μηχανισμό παρ αγωγής νέων θέσεων εργασίας. Θέματα αναπτυξιακά για τα οποία θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις την επόμενη Σύνοδο αλλά και σε όλο το διάστημα της επόμενης Ελληνικής Προεδρίας».

Διαβάστε επίσης:

κυβέρνηση: Δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα

Τι είπαν στο τετ α τετ Σαμαράς – Μέρκελ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποταγμένος Μερκελιστής ο Σαμαράς

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ ΕΠΙΠΛΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΒΟΛΟΣ Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αίσθηση από την παραδοχή της διοίκησης του ΙΚΑ ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων – Κατόπιν εορτής, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανέλεγχο και αποκατάσταση των αδικιών

Σε μειώσεις συντάξεων και παροχών θα οδηγηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της υστέρησης εσόδων, της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κύρια σύνταξη θα υποστεί μείωση 10%, η επικουρική 30%, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ) εξήγγειλαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπ Τεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα 600 συναδέλφων τους.

«Δεν περισσεύει κανένας, αν αποχωρήσουν κι άλλοι υπάλληλοι» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θα κάνουν διπλάσιο χρόνο να εκδοθούν οι κύριες συντάξεις. Ήδη, η καθυστέρηση φτάνει τους 15 μήνες, ενώ σε κάποια υποκαταστήματα της περιφέρειας, όπως της Χαλκίδας, φτάνουν τους 24».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Κάτι το οποίο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

«Κούρεψαν» κατά λάθος χιλιάδες συντάξεις

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας του ΙΚΑ, ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών έγινε μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος απέσ ΤΕΙλε χθες σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές, επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πλέον, κατόπιν… εορτής, το ΙΚΑ προχωρά σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες, όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Βίντεο: Η Χρυσή Αυγή μετέτρεψε τελετή στις Θερμοπύλες σε ναζιστικό υπερθέαμα

«Οι πολιτικάντηδες με τα “burberry” ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή», απαντά η Χρυσή Αυγή

Είχε δεν είχε η Χρυσή Αυγή κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια, να μεταβάλει μια τιμητική τελετή στις Θερμοπύλες προς τιμήν του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, σε ένα εθνικιστικό σόου.

Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών με σκοπό να τιμήσουν το μεγάλο στρατάρχη και τους υπόλοιπους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως τιμητική τελετή, εξελίχθηκε σε ένα ναζιστικό, παραστρατιωτικό υπερθέαμα. Οι παρευρίσκοντες σχημάτισαν έναν μαίανδρο και ανάβοντας δαυλούς εκτελούσαν με θέρμη τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τραγουδούσαν τον ύμνο της οργάνωσης.

Αυτό όμως δεν αρκούσε, καθώς οι συμμετέχοντες θέλοντας να δώσουν κλίμα… γηπέδου άναψαν δεκάδες καπνογόνα!

Το… πρωτότυπο πρόγραμμα απόδοσης τιμής στο Λεωνίδα περιελάμβανε και χαιρετισμό με υψωμένο το χέρι από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, σε λόγο που έβγαλε, καταφέρθηκε κατά των πολιτικών της Ελλάδας και φυσικά αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματός του.

<iframe src="http://www. YouTube.com/embed/N0MnK8jYluQ?feature=player_embedded” allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”360″ width=”640″>

<iframe src="http://www. YouTube.com/embed/5Fy1M1AhdWs?feature=player_embedded” allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”360″ width=”640″>

Τι απαντά η Χρυσή Αυγή

Πάντως, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με το εθνικιστικό σόου στις Θερμοπύλες και την έκταση που πήρε το θέμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για έναν «οχετό ύβρεων και άθλιας παραπληροφόρησης» κατά του Εθνικιστικού Κινήματος.

«Οι πολιτικάντηδες με τα “burberry” που χαζογελάνε στις τηλεοπτικές κάμερες, ασφαλώς ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει προσθέτοντας ότι, «αυτοί που στέλνουν τις κομματικές τους νεολαίες στην Μύκονο για “clubbing”, πολεμούν τους νέους Εθνικιστές που τιμούν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες».

«Η Χρυσή Αυγή προσηλωμένη στις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να αποδίδει τιμές στους Πατέρες, με την αισθητική και τα σύμβολα που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και στο άχρωμο σήμερα.», καταλήγει.

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ

source: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/362161/kyvernisi-ohi-se-orizontia-metra—nai-se-diarthrotika
ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *