Ξενοδοχείο ΕΡΤ ΕΡΤ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Ο Λεωνίδας του 1940

Ξενοδοχείο ΕΡΤ ΕΡΤ ΛΑΤΟΜΕΙΑ Ο Λεωνίδας του 1940

πετρεσ κηπου ΛΑΤΟΜΕΙΑ Ένας άγνωστος ήρωας που κράτησε λατομεια πετρας ζωντανούς τους Έλληνες και καταδικάστηκε για διακοσμηση κηπου εσχάτη προδοσία”

Ο Λεωνίδας του 1940 ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Είναι γνωστό πως η ιστορία που διδασκόμαστε στα σχολεία σταματά εκεί που αρχίζουν τα πολιτικά πάθη. Ενώ δηλαδή για τον αρχαίο κόσμο αφιερώνεται μεγάλο κομμάτι της διδακτέας ύλης, ο χώρος για τους σύγχρονους ήρωες μειώνεται έως λιγοστεύει επικίνδυνα. Η μνήμη όμως οφείλει να υπάρχει. Μία από τις πλέον ηρωικές μορφές των Ελλήνων που μένουν ξεχασμένες στο χρονοντούλαπο των ιστορικών είναι ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος.

Για άλλους αποτελεί ένα σύγχρονο Λεωνίδα, που με τους δικούς του 300 κράτησε το μέτωπο της Ηπείρου σε μία μάχη που έδειχνε άνιση και εξ’ ορισμού χαμένη, ενώ για άλλους έμεινε στην ιστορία ως ένας σύγχρονος Εφιάλτης που τα βρήκε με τον κατακτητή. Η δράση του όμως και η αποφασιστική συμβολή του στην απόκρουση των Ιταλών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Γεννήθηκε το 1886 στο Κλειστό Ευρυτανίας και το 1904 κατατάχθηκε ως μόνιμος στο Πεζικό. Το 1911 ολοκλήρωσε τη Σχολή Υπαξιωματικών, ενώ έδωσε τις πρώτες του μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους και αργότερα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Λοχαγός. Το 1937 αποφοίτησε από τη Σχολή Πολέμου και με το βαθμό του υποστρατήγου ανέλαβε Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου. Μετά τον τορπιλισμό της Έλλης ανήμερα της Παναγίας στο λιμάνι της Τήνου, η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως η σύγκρουση με την πανίσχυρη Ιταλία ήταν αναπόφευκτη.

Στα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια είχε επικρατήσει η άποψη που ήθελε τον εχθρό να υπερτερεί σε καταλυτικό βαθμό, γεγονός που κατά τη γνώμη του επιτελείου καθιστούσε κάθε σύγκρουση με τους Ιταλούς μάταιη. Η 8η Μεραρχία του Κατσιμήτρου όμως βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και ο υποστράτηγος έλαβε την “αυστηρή” παρότρυνση να συμπτύξει τις γραμμές του και να υποχωρήσει 200 χμ, ώστε να αφεθεί ένα κομμάτι της Ηπείρου στους Ιταλούς και η αποφασιστική άμυνα να δοθεί στα ενδότερα της χώρας, αρχής γενομένης από τα στενά της Αμφιλοχίας. Γραπτή εντολή, ουδέποτε όμως υπήρξε από το την πολιτική ή τη στρατιωτική ηγεσία που συνεδρίαζε στο υπόγειο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια της Αθήνας.

Ο Κατσιμήτρος όμως δε δέχονταν κουβέντα. Αντί για ημερήσια διαταγή κάλεσε το προσωπικό της Μεραρχίας του σε άμυνα και μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να μη πέσει η ελληνική γραμμή άμυνας, καθώς θεωρούσε πως αν οι Ιταλοί περνούσαν την Ήπειρο, τότε θα έκαναν προέλαση σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Κι’ έτσι έγινε. Έστησε τα στρατεύματα του στη νοητή γραμμή μεταξύ της Ελαίας Καλπακίου και του ποταμού Καλαμά, αποκρούοντας τις σφοδρές επιθέσεις των Ιταλών και κερδίζοντας χρόνο, ώστε τα υπόλοιπα ελληνικά στρατεύματα να προωθηθούν στο μέτωπο. Με απύθμενο ηρωισμό, οι άνδρες του έγραψαν χρυσές σελίδες στα βουνά της Πίνδου τρέποντας τις μεραρχίες των Ιταλών σε φυγή και αναγκάζοντας το στρατιωτικό επιτελείο να αναδιπλωθεί διορθώνοντας τις “εντολές” μάχης.

Η ανταρσία του Κατσιμήτρου έσωσε την Ελλάδα, ωστόσο η ανδρεία με την οποία πολέμησε, στιγματίστηκε αργότερα από τη συνθηκολόγηση του με τους Γερμανούς και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τσολάκογλου. Όπως ο ίδιος τόνισε στο δικαστήριο των δοσίλογων, δεν ήθελε οι Έλληνες να έχουν Γερμανούς Υπουργούς, αλλά αντίθετα να συνεχίσει η ελληνική διοίκηση να είναι υπό ελληνικά χέρια “για να πετρεσ γλιτώσει ο επένδυση τζακιού Κομμένη πέτρα επενδυση εσωτερικου τοιχου πέτρα με διακοσμητικες δαπεδα εξωτερικου χωρου πετρες πέτρα λαός τα χειρότερα”.

Το Ανώτατο Ειδικό δικαστήριο τον καταδίκασε το Φεβρουάριο του 1945 σε ποινή 5.5 ετών και έκπτωση από το βαθμό του, ωστόσο του δόθηκε χάρη το 1949 και αποφυλακίστηκε. Το 1951 αποκαταστάθηκε λαμβάνοντας προαγωγή στο βαθμό του Αντιστρατήγου, ενώ το 1954 εξέδωσε το βιβλίοΚομμένη πέτρα η Ήπειρος προμαχούσα”, το οποίο από 1982 αποτελεί μέρος της επίσημης στρατιωτικής ιστορίας. Πέθανε το 1962 ξεχασμένος και αμφιλεγόμενος. Κανείς όμως ποτέ, δεν ξέχασε τους άνδρες που έδωσαν την ψυχή τους στα βουνά της Ηπείρου και οι οποίοι εμπνεόμενοι από τις διαταγές του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κράτησαν το ελληνικό έθνος όρθιο στην Πίνδο.

Διαβάστε επίσης:

Ο ήρωας τσολιάς και φρουρός της Ακρόπολης Κων. Κουκκίδης

 

ΛΑΤΟΜΕΙΑ Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αίσθηση από την παραδοχή της διοίκησης του ΙΚΑ ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων – Κατόπιν εορτής, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανέλεγχο και αποκατάσταση των αδικιών

Σε μειώσεις συντάξεων και παροχών θα οδηγηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της υστέρησης εσόδων, της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κύρια σύνταξη θα υποστεί μείωση 10%, η επικουρική 30%, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ) εξήγγειλαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπ Τεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα 600 συναδέλφων τους.

«Δεν περισσεύει κανένας, αν αποχωρήσουν κι άλλοι υπάλληλοι» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θα κάνουν διπλάσιο χρόνο να εκδοθούν οι κύριες συντάξεις. Ήδη, η καθυστέρηση φτάνει τους 15 μήνες, ενώ σε κάποια υποκαταστήματα της περιφέρειας, όπως της Χαλκίδας, φτάνουν τους 24».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Κάτι το οποίο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

«Κούρεψαν» κατά λάθος χιλιάδες συντάξεις

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας του ΙΚΑ, ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών έγινε μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος απέσ ΤΕΙλε χθες σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές, επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πλέον, κατόπιν… εορτής, το ΙΚΑ προχωρά σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες, όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΛΑΤΟΜΕΙΑ Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους ανακοίνωσε ο Άδωνις

Η δωράν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας – Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές.

Mεγάλη συμμαχία – συνεργασία του υπουργείου Yγείας με τον φαρμακευτικό κόσμο, ΣΦΕΕ και φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ και ΙΣΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξασφάλισε την παραχώρηση φαρμάκων σε όλους τους ανασφάλιστους και άπορους.

Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα είναι στην πλήρη εξέλιξή του.

Η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα της κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας.

Ουσιαστικά οσοι λάβουν το εισιτήριο υγείας θα καλύπτονται και

φαρμακευτικά. Μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, περίπου 900.000

φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές. Το δίκτυο που οργανώνεται σήμερα θα καλύπ ΤΕΙ και τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανασφάλιστων και των άπορων.

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή ότι το ποσό που αφορά στο εισιτήριο υγείας δεν επαρκεί και για φαρμακευτική κάλυψη, και αυτό το

κενό θα καλύψει η συνεργασία με τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα επεκταθεί το δίκτυο ιατρείων κοινωνικής αποστολής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, μέσω των ενοριών θα γίνει καταγραφή των ανασφάλιστων και άπορων στην επικρά ΤΕΙα. Μέχρι τώρα στο κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης,  έχουν εξεταστεί 30.000 άτομα ανασφάλιστα.

Στόχος η χορήγηση γενοσήμων έως και 60%

Γενναία μείωση της τιμής των γενόσημων ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός υγείας. Είναι ένα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα που καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί και στην τρόικα. Κίνητρα δόθηκαν ήδη στους ασφαλισμένους που επιλέγουν γενόσημα, αλλά αναλόγως θα δοθούν και στους γιατρούς για να τα συνταγογραφούν καθώς και στους φαρμακοποιούς

Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ανάγκη να συνταγογραφηθούν γενόσημα, προκειμένου να διατεθούν και τα νέα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Η γενναία μείωση των τιμών θα συνοδεύεται προοδευτικά και από άλλα μέτρα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η τιμή θα συσχετίζεται με τον όγκο πωλήσεων.

Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη ακολουθεί το «μπαράζ» διαμαρτυριών το

οποίο έχουν εξαπολύσει οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και ο

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι οποίοι ζητούν εκ νέου από τον

υπουργό υγείας να ανακληθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική

συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, καθώς και να ακυρωθεί ο σχετικός

νόμος Λοβέρδου.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ

source: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/362963/o-leonidas-toy-1940
ΛΑΤΟΜΕΙΑ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *